På svenska In English
Man
Kläder
Denim
Skor
Accessoarer
Ekologiskt
Kvinna
Kläder
Denim
Skor och Sneakers
Accessoarer
Ekologiskt
Varumärken

Om du sköter dina kläder rätt så håller de längre. Det tjänar både du och miljön på. Här är lite tips från oss om hur du skall vårda dem på rätt sätt. Generellt tvättar vi våra kläder ofta. Ibland kanske lite för ofta. Många gånger kan det räcka att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen och emellanåt kan man borsta av det med en klädborste.

Generellt sett så uppmanar vi alltid våra kunder att följa tvättråden som följer med plaggen. Vi rekommenderar även att du som kund tvättar plagget så sällan och på så låg temeperatur som möjligt. Detta sparar både på miljön och ökar dina kläders livslängd. Är du osäker eller har frågor så är du alltid välkommen att mejla eller ringa oss.

Olika plagg, material och skötsel av dem

Jeans/denim - Redan “tvättade” (förslitna) jeans tvättas först efter du vrängt dem ut och in till avigsidan och knäppt gylfen. När de är blöta så kan det vara bra att dra i benen så att längden håller sig. Byxorna bör hängtorkas från midjan och nedåt och nu har du vänt dem tillbaka till normalläge d.v.s rätsida. Undvik torktumling.

Observera att redan slitna jeans i tunn kvalitet redan har reducerad livslängd d v s de håller inte lika länge som en tjock otvättad denim trots att de emellanåt är dyrare. Hål och dylikt kan vid påfrestning göra att byxan går sönder.

Rådenim - d v s helt otvättade jeans är ett levande material och kommer att bli bara bättre och snyggare ju mer du använder dem. Om du väntar att tvätta dem i tvättmaskinen så kommer du att få byxorna inslitna efter hur du använt dem. Vädra jeansen ofta och borsta av eventuell smuts, torka av fläckar med fuktad trasa (gnugga ej). Vik om viken i foten så att de hamnar olika så att det inte går hål. Efter ca ett halvt års användning så kommer du att se slitningar komma fram. Tvätta dem i 60 grader med tvättmedel utan blekmedel om du vill ha tydliga slitmarkeringar. Kallare tvätt ger mindre markerade slitningar och behåller mer färg i tyget och kommer att få mer blåton än innan tvätt. Tänk på att otvättade jeans kan torrfälla på ljusa möbler, bilklädsel, underkläder och skor.

Ull - Häng ut och vädra plagget. Ull är ett fantastiskt naturmaterial och renar sig själv vid vädring. Allra bäst resultat får man vid fuktig väderlek och hänger det under tak. Om du måste tvätta så gäller 30 grader eller även kallat cold wash (ullsymbolen på maskinen). Var varsam med centrifugering.

Bomull - Tåligt material, mjukt och bekvämt som finns i alla möjliga plagg. Bomull klarar 60 grader och ibland upp till 90 graders tvätt. Men läs på plaggets tvättinformation först. Det är inte alltid nödvändigt att tvätt i 60 grader om plagget inte är väldigt smutsigt. Då funkar 40 grader utmärkt. Är plagget inte förtvättat krymper bomull.

Siden/silke - Behandla detta som ett ullplagg. Sidenplagg bör tvättas sällan eller inte alls d v s häng ut och vädra efter användning. Om maskintvätt är rekommenderad är det mild (kort) fintvättprogram på 30 eller 40 grader med flytande tvättmedel som gäller. Undvik mjukmedel/sköljmedel! Emellanåt krävs kemtvätt

Lin - Tvättas i 30 grader eller enligt tvättrådet (tål ibland upp till 60 grader). Kan krympa och/eller tappa färglyster vid för varm tvätt. Går ofta att stryka till (länga) plagg som krympt, med varmt strykjärn. Stryk på avigan eller med strykduk. Tvättas med ett kort fintvättprogram. Undvik centrifugering! Blanda inte olika färger i tvätt med lin.

Skinn/Läder - Behöver sällan tvättas. Använd fuktig trasa och torka bort fläckar. Komplicerade fläckar kräver tvätt hos läderspecialist. Efter rengöring skall skinn fettas in med läderfett. Använd rikligt med fett och låt vara över natt och torka av överflödigt fett med en torr trasa. Infettning gäller inte nubuck och mocka som istället sprayas. OBS! Mocka och nubuck tål inte vatten!

Viscose - Naturmaterial som går utmärkt att tvätta. Mellan 30 – 60 grader

Konstfiber, Polyester - Tåligt material! Går bra att tvätta i 60 grader. Om plagget inte är väldigt smutsigt funkar 40 grader utmärkt.

Nylon - Inga problem att tvätta detta material i 40 grader. 60 grader går oftast också utmärkt.